Broodje Pekingeend

Broodje Pekingeend

Broodje Pekingeend van eendenbout met komkommer, lente-ui, koriander & verse pekingeend saus.

broodje pekingeend

Pekingeend – het geheim van de Chinese Dynastieën.

Pekingeend is een bekend Chinees gerecht dat bestaat uit dunne reepjes eend, hoisinsaus, lente-ui en komkommer en wordt gegeten met pannenkoekjes.

 

Pekingeend is een uniek gerecht uit de tijd van de oude Chinese dynastie. “Peking” is een ouderwetse en alternatieve benaming van het woord “Beijing”. Het betekent dus eigenlijk “Beijing eend”. Een voorloper op het gerecht Pekingeend is al in de 14e eeuw – door de diëtist van het koninklijk hof – vastgelegd in het enorm invloedrijke boek the ‘Important Principles of Food and Drink’. Sindsdien is het gerecht vaste prik op het menu van het Chinese keizerlijk Hof en is het gerecht ontwikkeld tot de Pekingeend zoals we die nu kennen. In de 18e eeuw werd het gerecht populair onder de upper class van China. In 1864 werd het eerste restaurant opgericht waar de eenden in hangovens gegaard werden. Sindsdien wordt Pekingeend als nationaal symbool van China gezien.

 

Nadat de Pekingeend in dunne plakken gesneden is krijg je eerst stukjes van de huid die knapperig en vet zijn. Deze worden vaak als delicatesse met suiker of knoflook gegeten. Het vlees van de eend wordt in dunne reepjes gesneden en samen opgediend met pannenkoekjes, komkommer, lente ui en Peking duck saus. De saus wordt gemaakt van o.a. sesam, soja, tomaten, suiker en heeft een zoete en kruidige smaak. Van de resten van de eend wordt een bouillon getrokken die vaak als side dish geserveerd wordt.

 

Het gerecht is niet onopgemerkt gebleven in de internationale restaurant scene: in steden als New York, London en Frankfurt zijn er meerdere variaties op het gerecht gecreëerd. Belangrijke aanpassingen zijn het gebruik van een minder vette eend, ook wordt de huid vaak niet geserveerd. Voor het bereiden van onze Sandwich Stories pekingeend hebben we gekozen om met een erg smaakvolle eendenbout te werken. De huid wordt weggelaten, die is koud namelijk niet lekker. De smaak van de pekingeend wordt in balans gebracht met verse Pekingeendsaus, komkommer en een subtiele toevoeging van lente ui en spouts.

 

Broodje pekingeend