Broodje Albondigas

Albóndigas

Spaanse gehaktballetjes van runder- en lamsgehakt met verse tomatensaus, walnoten & peterselie.

broodje pekingeend

Hoe de Spanjaarden Albóndigas overhielden aan de middeleeuwse Arabische bezetting.

Meatballs, of gehaktballetjes zoals wij ze kennen, worden bijna in elke cultuur gegeten. Toch worden meatballs per land met een verschillende receptuur bereid. In Spanje worden meatballs Albóndigas genoemd. Het woord Albóndigas komt van het Arabische‘al-bunduq’ en betekent hazelnoot in het Arabisch. Dit refereert naar de vorm van de meatballs.

Albondigas

Tijdens de middeleeuwen stond een groot deel van het Spaanse territorium onder bewind van de Moren. Dit waren Arabische nomaden afkomstig uit Noord-Afrika. Tegen de tijd dat de Spanjaarden eindelijk hun land konden terugveroveren hadden zij vele tradities en gerechten van de Moren overgenomen. Veel van deze Arabische gerechten staan inmiddels bekend als “Spaanse traditionele gerechten”. Hierbij moet wel worden toegevoegd dat de Spanjaarden aan elk gerecht hun eigen spin hebben gegeven. Veel Spaanse ingrediënten beginnen met ‘Al’ wat de invloed van de Arabieren op de Spaanse cultuur benadrukt.

Albóndigas heeft zich als gerecht door de eeuwen heen langzaam ontwikkeld. Elke plek waar het gerecht langs is “gereisd” heeft weer zijn eigen invloeden toegevoegd aan het gerecht waardoor Albóndigas uiteindelijk een uniek gerecht is geworden. Het gerecht Albóndigas kan dan ook per locatie waar je het eet flink verschillen. Zo zit er veel verschil in de verhoudingen van het gebruikte vlees; soms wordt het gerecht van puur varken gemaakt, maar meestal een combinatie van lam en varken wat dan weer invloed heeft op de textuur van de meatballs.

Zelf rollen wij onze Albóndigas van een combinatie lams-, varken- en rundvlees en combineren deze met peterselie, verse huisgemaakte tomatensaus en walnoten.