Ondernemen across the board

Social Sandwiches #2 – Bewust ondernemen across the board

Social Sandwiches #2
Bewust ondernemen across the board

Bewust ondernemen doe je across the board, niet slechts op één aspect van je bedrijf. Het zou zinloos zijn om aan de ene kant een positieve impact te creëren door donaties te doen en verspilling minimaliseren, terwijl je aan de andere kant een negatieve impact veroorzaakt op het milieu. Toch zie je regelmatig dat b.v. lunch cateraars biologische broodjes leveren in gebak- of brood verpakking. Deze worden eenmalig gebruikt en daarna weggegooid. Kritiek leveren is gemakkelijk. Ik wil in dit artikel graag uitleggen wat De Hof van Eden doet om dit tegen te gaan in de hoop ook andere bedrijven te inspireren.

Vervuiling van verpakkingen besparen

Mijn vader is al jarenlang cateraar. Op het moment dat ik me bij hem aansloot en we samen een nieuw bedrijf met een nieuw concept starten hadden we twee belangrijke pijlers: proactief verspilling minimaliseren (er eindigt bij ons nauwelijks voedsel bij het afval) en verantwoorde ingrediënten gebruiken. Toch letten we ook op andere processen binnen ons bedrijf. Twee processen waar wij als bedrijf het meest vervuilen zijn transport en verpakkingen. Om dit tegen te gaan leveren wij onze broodjes in onze iconische op maat gemaakte houten kratjes. De houten kratjes kunnen wij hergebruiken en gaan veel langer mee dan de wegwerpverpakkingen. Daarnaast compenseren wij dit door bomen te planten via de stichting Trees for All. Een leuke bijkomstigheid is dat de kratjes in een Utrechtse gevangenis worden gemaakt. Als ons team karton als verpakking zou hebben gekozen dan zouden wij elke dag karton moeten weggooien.

Door met houten kratjes te werken hebben wij tot december 2016 172 kg karton bespaard.

Compenseren van gereden kilometers

Een tweede punt waar wij als cateringbedrijf vervuilen is transport. Wij proberen zo CO2 neutraal mogelijk te opereren. Transport is een belangrijk onderdeel van onze service. Sommige bedrijven besteden dit uit, maar wij geloven dat wij onze klanten beter kunnen bedienen door zelf langs te gaan en onze klanten echt te leren kennen. Het nadeel is dat wij veel onderweg zijn voor leveringen en afspraken. Met ons team hebben wij besloten direct te starten met het compenseren voor alle kilometers die wij rijden. Op de middellange termijn willen wij natuurlijk ook ons transport gaan verduurzamen. Gelukkig zijn er andere bedrijven die al ver voor zijn op het gebied van duurzaam transport; zo vinden wij inspiratie in concepten als MyWheels, Taxi electric en De Fietskoerier. Voor de zomer van 2017 hopen wij onze eerste duurzame transportmiddelen in gebruik te nemen.

Ons team heeft besloten direct te compenseren voor alle kilometers die wij rijden, stapsgewijs verduurzamen wij al ons transport.

catering houten kratjes

Social Sandwiches: In de reeks Social Sandwiches vertellen wij maandelijks over onze impact projecten en de ontwikkelingen. Wij gaan in gesprek met onze partners, schrijven over verbeteringen en houden jullie op de hoogte van het aantal maaltijden die wij samen met jullie geven.